IWO- avond bijeenkomst Utrecht 17 april 2019

Op woensdag 17 april is er weer de IWO bijeenkomst te Utrecht in het Beatrixgebouw, ontvangst in de centrale hal, 1e etage, Jaarbeursplein te Utrecht.

Marieke Zeeman is behalve internist-ouderengeneeskunde ook farmacoloog: zij zal de farmacodynamiek, farmacokinetiek en bijwerkingen van de verschillende anti-osteoporose medicamenten bespreken. Wanneer moet u de serumcalciumspiegels controleren bij teriparatide, op welk tijdstip? Wat gebeurt er met botmarkers na staken van therapie?

Door Prof. Dr. André Uitterlinden wordt ingegaan op de toekomstige rol van genetica bij osteoporose. In tegenstelling tot de zeldzame botziekten, waarvoor vaak maar één afwijkend gen verantwoordelijk is, spelen hier wel meer dan 150 snips een rol! Gaan we binnenkort meemaken dat we bij het risicoprofiel voor osteoporose gaan vaststellen hoeveel afwijkende snips de patiënt heeft? Gaat de genetica de spreekkamer binnenkomen bij het osteoporose spreekuur?

Door Prof. Dr. Piet Geusens zal worden ingegaan op nieuwe ontwikkelingen in osteoporose behandeling. "Er zijn weer belangrijke ontwikkelingen in het veld van osteoporose behandeling, zowel in de ontwikkeling van nieuwe medicamenten, als in nieuwe strategieën: combinatietherapieën, sequentiële therapie, drug holiday bij sommige medicamenten en zelfs starten met anabole therapieën bij subgroepen". En ook “zijn vertebroplastieken passé”?

Zoals voorheen zal er ook nu volop gelegenheid zijn om vragen te stellen en te discussiëren met de sprekers/experts. Wij verwachten een boeiende avond en hopen op uw komst!

Het avondprogramma ziet er als volgt uit:

18:30 – 19:00      Ontvangst met soep en broodjes

19:00 – 19:05      Opening door voorzitters

                            Prof. Dr. M.H. Emmelot-Vonk en Prof. Dr. W.F. Lems    

19:05 – 19:40      Farmacologische pitfalls en uitdagingen bij behandeling osteoporose.                   

                            Mw. M. Zeeman (Deventer)

19:40 – 20:15      Toekomstige rol van genetica bij osteoporose.

                            Prof. Dr. A.G. Uitterlinden (Rotterdam)

20:15 – 20:55      Nieuwe ontwikkelingen in osteoporose behandeling.

                            Prof. Dr. P. Geusens (Hasselt, Maastricht)

20:55 – 21:00     Discussie en afsluiting o.l.v. voorzitters

Na afsluiting is er een hapje en een drankje in de centrale hal

Accreditatie voor deze IWO bijeenkomst wordt aangevraagd bij de NIV, de NVR en de NVKG. Bij voldoende aanmeldingen (>5) door verpleegkundig specialisten zal er ook accreditatie bij de VSR aangevraagd worden. Indien er bij u een in osteoporose geïnteresseerde opleiding assistent werkt, dan is deze ook van harte welkom.

U kunt zich apart aanmelden voor het middag en/of het avondprogramma vóór 8 april via de website  of door een e-mail met uw gegevens te sturen aan info@stichtingiwo.nl; vermeldt u dan duidelijk of u naar de middag of de avond komt of beide.

Wij hopen u te mogen verwelkomen op 17 april 2019.

 

 

Aanmelden