IWO bijeenkomsst

Op woensdag 14 april 2021  is er weer de IWO bijeenkomst, ook ditmaal een webinar.  Hoewel het aantal bezoekers bij onze vorige webinars hoog was (100-150) en de evaluaties goed, hopen we u in het najaar weer in Utrecht te mogen ontmoeten

Dr. Peter van den Berg, verpleegkundig specialist in Delft, is in december gepromoveerd: allereerst horen daarbij de felicitaties. Hij zal een deel van zijn proefschrift naar voren brengen: FLS, optimizing care from a nurse practitioner’s perspective.

Dr. Annegreet Vlug zal ingaan op COVID en osteoporose. Hoe is het met de DXA-capaciteit, zijn medicatie-aanpassingen nodig? Vit D en COVID en ook: is een ernstige COVID-infectie een risicofactor voor fracturen?

Hoe lang patiënten met osteoporose behandeld moeten worden en stoppen van medicatie is een telkens terugkerende vraag. Vooral bij denosumab is dat een issue, hoe te handelen na stop denosumab. Er is een nieuwe ECTS-richtlijn over stoppen na denosumab, Prof. Dr. Carola Zillikens zal hierop ingaan.

Tenslotte de nieuwe richtlijn Osteoporose en Fractuurpreventie. Op het moment van schrijven, begin februari, is de richtlijn nog niet geheel klaar, maar er is wel een aantal modules zover gevorderd dat ze rondgestuurd gaan worden ter accordering naar de wetenschappelijke verenigingen. Het betreft module 1 (bij wie is diagnostiek gewenst), module 2a (over DXA en VFA) en … module 3 (wie behandelen?).

Hierbij is de voorzitter, Prof. Dr. Joop van den Bergh in the lead, wellicht zal hij een deel overdragen aan een van de commissieleden. Het tweede deel van de richtlijn zal naar verwachting in het najaar aan bod komen.

Zoals voorheen is ook nu de intentie om u volop de gelegenheid te bieden om vragen te stellen en te discussiëren met de sprekers/experts. Wij verwachten een boeiende avond en hopen op uw deelname.

Het programma ziet er als volgt uit:

18:55 – 19:00      Opening, door de voorzitters:

                            Prof. Dr. W.F. Lems (Amsterdam) en Prof. Dr. M.H. Emmelot-Vonk (Utrecht)

19:00 – 19:25      Fracture Liaison Service

                            Dr. P. van den Berg (Delft)

19:25 – 19:50      COVID en Osteoporose

                            Dr. A.G. Vlug (Amsterdam)

19:50 – 20:15      Wat te doen na stop denosumab, nieuwe ECTS guideline

                            Prof. Dr. M.C. Zillikens (Rotterdam)      

20:15 – 21:00      Nieuwe Richtlijn Osteoporose en Fractuurpreventie, deel 1

                            Prof. Dr. J.P. van den Bergh (Venlo, Maastricht)                                     

21.00 – 21:05      Discussie en afsluiting o.l.v. voorzitters           

Accreditatie voor deze IWO bijeenkomst wordt aangevraagd bij de NIV, de NVR en de NVKG. Bij voldoende aanmeldingen (>5) door verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten zal er ook accreditatie bij de VSR en de V&VN aangevraagd worden. Indien er bij u een in osteoporose geïnteresseerde opleidingsassistent werkt, dan is deze ook van harte welkom.

U kunt zich aanmelden tot 9 april bij via de IWO website (www.stichtingiwo.nl).

Na aanmelding ontvangt u ongeveer 2 weken voor de bijeenkomst per e-mail de bevestiging en een aantal dagen voor de bijeenkomst de link voor deze webinar

Presentaties

 • Toegevoegd: 03 mei 2021

  IWO bijeenkomst - 14 april - Prof. Dr. M.C. Zillikens Lees meer

 • Toegevoegd: 29 april 2021

  IWO bijeenkomst - 14 april - Prof. Dr. M.C. Zillikens Lees meer

 • Toegevoegd: 29 april 2021

  IWO bijeenkomst - 14 april - Prof. Dr. P. van den Berg Lees meer

 • Toegevoegd: 29 april 2021

  IWO bijeenkomst - 14 april - Prof. Dr. J.P. van den Bergh Lees meer